Ce inseamna Feng Shui
Feng shui (in traducere vant apa) inseamna, de fapt, un design interior orientat catre amenajarea unui camin in care sa te simti bine, relaxat si energizat in egala masura, si care iti ofera oportunitatea de a evolua si de a-ti implini visurile.
La origine, Feng Shui este o straveche arta chinezeasca de asezare a lucrurilor (de la orientarea cladirilor pana la mobilarea interioarelor) pentru a influenta energia vitala qi a unui loc. Multe orase imperiale si palate din China au fost proiectate in concordanta cu regulile feng shui, iar in prezent, pentru a le face mai atractive, bancile, hotelurile si chiar mall-urile asiatice se bazeaza pe principiile de geomantie.
Aceasta filozofie este imbratisata de persoanele care sunt constiente de impactul pe care mediul ambiant il are asupra lor si care vor sa preia controlul asupra propriilor vieti. Cum? Deblocand fluxurile de energie, stabilind pozitiile cele mai bune pentru fiecare obiect si mentinerea unei energii pozitive in fiecare incapere.
Pentru multă lume acesta este un stil de viață. Tot documentându-mă mi-am dat seama că, până la urmă, el promovează în primul rând ordinea și armonia, diversitatea și respectul față de natură. Dacă stai să te gândești, până la urmă, cât de rău este să trăiești înconjurat de elemente naturale? Și așa viața este mult prea chimică și prea toxică, așa că o oază de energie pozitivă nu cred că face niciodată rău nimănui.
În consecință, pentru a obține o amenajare feng shui corectă pentru casa ta este important să ții cont de o serie de reguli și principii.
Care sunt elementele Feng Shui de care sa tii cont pentru casa?
Principiile Feng Shui se bazează pe armonizarea energiilor transmise de cele cinci elemente:
FOC – acest element a reprezentat mereu pasiunea, în orice cultură. El induce rapiditate în acțiune, entuziasm și bucurie. Totuși, dacă se exagerează cu elementele de foc, influența este negativă și poate duce la apariția stresului și a neliniștii;
PĂMÂNT – acest element controlează energiile emoționale privitoare la stabilitate și receptivitate. În cazul în care se face abuz de elemente de pământ, membrii familiei pot suferi de depresie, lene sau senzația de neputință;
METAL – fiind o combinație superioară de foc și pământ, metalul aduce atât abilități de intensitate, cât și de concentrare. Totuși, în exces, duce la cinism și critică exagerată;
Utilitatea cunoașterii acestor informații este simplă: dacă avem o zonă controlată de elementul APĂ să zicem, cum ar fi zona de NORD (cariera), putem crește energia zonei adăugând elemente care produc APĂ: exemplu – obiecte din metal (putem decora biroul aflat în acest colț într-un stil industrial).
APĂ – aduce conexiuni și liniște. Prea multă apă, totuși, duce la indecizie, lipsă de hotărâre și principii neclare;
LEMN – acest element vorbește despre creștere, evoluție, progres. Totuși, în exces te poate face agresiv și lipsit de compasiune.
Ciclul constructiv al elementelor în Feng ShuiCa în natură, și în Feng Shui fiecare element este susținut, crescut sau distrus de unul din celelalte elemente.
- Așadar, uite cum funcționează ciclul constructiv:FOCUL dă naștere PĂMÂNTULUI (gândește-te la un vulcan care se transformă în munte),
- PĂMÂNTUL se transformă în METAL (metalul este extras din pământ), pentru ca mai departe:
- METALUL să producă APĂ (ia în considerare pur și simplu condensul care se formează pe o doză de bere într-o zi toridă)
Ciclul distructiv al elementelor în Feng Shui
În același sens, dacă avem capacitatea de a construi, avem și puterea de a distruge. Cum?
- FOCUL arde și distruge LEMNUL,
- LEMNUL reduce APA (se hrănește cu ea și, în consecință, o seacă),
- APA distruge METALUL (ruginește, îl descompune)
- METALUL reduce PĂMÂNTUL (în sufocă)
- PĂMÂNTUL stinge FOCUL.
- APA ajută la creșterea LEMNULUI
Tipuri de Feng Shui
Exista doua tipuri de feng shui, conform faimoasei practicante a acestei arte, Lilian Too, autoarea cartii „Trucuri feng shui pentru casa ta”: feng shui exterior si feng shui interior.
Feng shui-ul exterior se refera la evaluarea peisajului si a configuratiei mediului inconjurator in care este sau va fi plasata locuinta, insa rareori poti remedia eventualele aspecte nefaste ale acestuia. Daca apartamentul tau nu este amplasat conform cu vechea traditie chineza, nu prea ai ce sa faci; poate doar sa-l vinzi, iar asta este o initiativa care trebuie sa vina din cu totul alte motive decat regulile feng shui.
Feng shui-ul interior, insa, poate fi controlat mai usor. Se refera la crearea unui qi benefic in locuinta si fluidizand traficul din camere.
Atunci cand stai in dreptul usii de la intrare si privesti afara, ar trebui sa vezi un peisaj bogat in plante sanatoase si carari usor curbate. Daca vezi stalpi de telegraf sau drumuri drepte, in locuinta nu va patrunde un qi bun. Asadar, daca stai la curte, amenajeaza-ti gradina cat mai atractiv.
Cele mai importante reguli Feng Shui
Filozofia Feng Shui nu contine reguli stricte, ci mai degraba niste formule si sugestii de amenajare a interiorului locuintei tale astfel incat sa obtii un decor armonios, indiferent de stilul de design preferat.
Cand vorbim despre Feng Shui in casa, ne referim la o dimensiune separata a designului interior, una care nu variaza in functie de optiunile tale estetice. Poti aplica regulile feng shui la fel de bine intr-o casa decorata in stil minimalist, ca si intr-una decorata in stil rustic.
De asemenea, atunci cand decizi sa imbunatatesti interiorul unei camere cu o abordare bazata pe vechea geomantie chinezeasca, nu ezita sa o adaptezi la spatiul respectiv, la stilul tau de viata si la bugetul tau. Atfel, chiar daca regulile feng shui spun ca bucataria nu ar trebui sa fie orientata catre nord, pentru ca, in traditia chinezeasca, partea nordica a casei era rezervata stapanilor, iar cea sudica slujitorilor, nu ar fi eficient din niciun punct de vedere sa reconfigurezi incaperile.
Poti folosi o busola cu gradele punctelor cardinale marcate clar, ca sa afli orientarea locuintei, si sa stabilesti chiar directiile cardinale ale fiecarei camere, pentru rezultate cat mai exacte. Apoi, poti utiliza cateva instrumente de diagnoza si remediere in practica feng shui, precum patratul Lo Shu sau simbolul octogonal Pa Kua, care te vor ajuta sa identifici zonele casei (nordul, de exemplu, simbolizeaza succesul in cariera, iar daca qi-ul din aceasta zona este perturbat, pot aparea diverse obstacole).
Iata, insa, care sunt principiile Feng Shui de baza despre care vorbeam putin mai sus, si pe care le poti urma indiferent de orientarea casei. O sa vezi ca sunt foarte asemanatoare cu regulile tipice de amenajare a unei locuinte placute si confortabile.
- Usa de la intrare trebuie sa se deschida spre inauntru. Daca plasezi un tablou feng shui (cu pesti koi, cu flori sau cu fructe) cat mai aproape de intrare, acesta va simboliza abundenta ce intra in casa. Nu plasa o oglinda in dreptul usii de la intrare, pentru ca aceasta va speria sau surprinde vizitatorul.
- Atunci cand stai in dreptul usii de la intrare si privesti afara, ar trebui sa vezi un peisaj bogat in plante sanatoase si carari usor curbate. Daca vezi stalpi de telegraf sau drumuri drepte, in locuinta nu va patrunde un qi bun. Asadar, daca stai la curte, amenajeaza-ti gradina cat mai atractiv.
- Alege mobilier cu forme regulate, simetrice. In practica feng shui, patratul este preferabil dreptunghiului ingust, iar cercul complet este preferabil semicercului.
- Daca exista spatii goale in casa, asigura-te ca sunt bine luminate.
- Oglinzile mari, de perete, trebuie sa fie suficient de inalte pentru a nu parea ca „taie” din capul sau picioarele celui care isi priveste reflectia.
- Ferestrele cu sticla murdara sau crapata si cu pervazul neingrijite nu reprezinta un feng shui bun pentru casa.
Obiecte Feng Shui pentru casa
Daca vrei sa aplici o serie de reguli Feng Shui, dar configuratia locuintei sau bugetul nu-ti permite, tine minte ca exista niste obiecte feng shui pentru casa care pot echilibra fluxurile de energie si pot influenta qi-ul, in asa fel incat sa atenueze energia negativa.
Aceste elemente sunt utilizate mai ales pentru a echilibra energiile intr-o casa a carei proiectie nu are o forma patrata (in filozofia feng shui se considera ca din locuintele de acest tip „lipsesc” parti esentiale).
Iata cateva astfel de obiecte Feng Shui si semnificatia lor:
- Cristalele: Genereaza qi pozitiv pentru ca atrag lumina si sunt considerate surse simbolice de energie.• Oglinzile: Amplifica vizual spatiul, intregesc incaperile cu forme neregulate, in forma de L, si ofera vizibilitate in zone care altfel raman ascunse vederii.
- Lumina: Corpurile de iluminat sunt un element esential in practica feng shui pentru casa. Lumineaza colturile intunecate ale camerelor cu lampi de podea sau lampadare.
- Clopotei de vant: Reprezinta unul dintre cele mai eficiente remedii feng shui. Tempereaza fluxul de energie, imprastie qi-ul negativ si readuc armonia, dar nu trebuie sa-i asezi niciodata deasupra unei usi sau a unei arcade.
- Acvariu cu pesti: Se spune ca acvariul cu pesti sanatosi atrage norocul, cu conditia sa nu-l asezi cu fata spre usa casei, in bucatarie, sub grinzi sau indreptat catre scari.
- Fantana decorativa: O decoratiune in forma de fantana sau cascada aduce un feng shui bun in casa. Practicienii acestei arte spun ca efectul lor nu este doar de energizare a spatiului, ci si de acumulare a norocului financiar. Cu o mentiune: sa nu asezi o astfel de fantana in dormitor, in spatiul de sub scari sau in hol, in dreptul usii de la intrare.
Plante feng shui in casa
Pune in partea estica a casei plante si flori de apartament pentru a aduce un qi pozitiv in locuinta. Nu tine niciodata plante vestede in caminul tau si, daca nu dispui de suficient timp pentru a ingriji ghivecele cu plante verzi, alege unele artificiale.
Iata cateva exemple de plante benefice pentru feng shui-ul casei tale: crizantemele galbene, considerate norocoase in traditia chineza, magnoliile albe, bujorii, orhideele si, bineinteles, bambusul, un simbol al intelepciunii si adaptarii.
•Evita plantele cu spini sau cu tepi, care nu sunt considerate benefice in practica feng shui (capteaza si imprastie energiile negative in toata incaperea).
• Practica feng shui in casa aduce o noua perspectiva asupra amenajarii si decorarii locuintei intr-un mod armonios. Chiar daca regulile feng shui pot parea greu de inteles, e important sa constientizezi faptul ca scopul lor este o aranjare cat mai confortabila si adecvata a caminului.
• Aplica-le cu discernamant si adopta o atitudine relaxata in privinta norocului si abundentei pe care le promite aceasta arta – esentialul este ca tu sa-ti imbunatatesti viata acordand locuintei tale atentia pe care o merita.
Punctele cardinale în Feng Shui
Cu toate că în general este indicat să ai o busolă specială pentru determinarea punctelor cardinale din Feng Shui, eu m-am dat bătută după ce am instalat câteva aplicații pe mobil care m-au dat cu totul peste cap. Așa că am folosit o busolă clasică și am aproximat modul de circulare a energiei.
Astfel,
- NORDUL este reprezentat de elementul APĂ și reprezintă zona CARIEREI.
- NORD – VEST este zona PROTECTORILOR, și este influențat de METAL.
- VEST – de asemenea sub influența METALULUI, reprezintă CREATIVITATEA.
- SUD – VEST – este zona IUBIRII și a CĂSNICIEI, influențată de PĂMÂNT.
SUDUL este reprezentat de elementul FOC și guvernează FAIMA.
SUD – EST este o zonă influențată de LEMN și reprezintă BANII.
EST – o nouă zonă sub energia LEMNULUI, reprezintă SĂNĂTATEA.
NORD – EST – zona CREȘTERII SPIRITUALE, condusă de PĂMÂNT