FENG SHUI PENTRU CASA IN FUNCTIE DE VECHIMEA EI
Feng shui casa noua
Când construiești o casă nouă, de la zero, poți alege foarte multe detalii care să te scutească de durerile de cap care apar mai târziu în amenajare.
Feng shui casa veche
Așa cum spuneam și mai sus, adevărata provocare apare mai ales atunci când te muți într-o casă veche, ce vine cu tot felul de energii. În acest sens este bine să analizezi puțin modul în care te simți în acel loc, ce îți transmite, cât rezonezi cu el. Mai mult, dacă urmează să cumperi o casă ori un apartament în care s-a mai locuit, e bine să pui întrebări privitoare la dinamica relațiilor dintre membrii familiei ce au locuit în acea casă până atunci. Așa îți vei da seama mai ușor ce energii au fost amplificate și la care trebuie să mai lucrezi.
Cele mai importante reguli Feng Shui in dormitor,
living bucatarie,
baie si birou
Dorinta de a aplica principiile feng shui in casa nu tine neaparat de misticism si nu-si are originea nici in vreo tendinta de gandire magica. Chiar daca filosofia ce sta la baza acestor tehnici poate parea dificil de inteles pentru un occidental, regulile feng shui sunt foarte simple si se bazeaza pe doi factori de o importanta cruciala: armonie si echilibru.
De multe ori, o casa feng shui se obtine pur si simplu printr-o combinatie de stil si bun gust in abordarea spatiului, a aranjarii mobilierului si printr-o utilizare optima a configuratiei incaperii, in asa fel incat sa vina in intampinarea preferintelor locatarilor. Printr-o simpla reorganizare a mediului ambiant in functie de principalele reguli feng shui, practicienii acestei arte spun ca vei atrage prosperitate si sanatate, creand, in acelasi timp, si un spatiu confortabil, placut si primitor.
Feng Shui in casa in functie de incapere
Fie ca vrei sa-ti decorezi casa in stil feng shui pentru a avea mai mult noroc, fie ca vrei sa conferi armonie caminului tau folosind principiile unei stravechi arte chinezesti, ai ajuns la locul potrivit.
Pentru că odihna este extrem de importantă… și dacă avem energii puternice pe cap, riscăm să avem insomnii, fără ca măcar să avem habar de ce.
Dacă îți dorești o familie armonioasă este ideal ca dormitorul să se afle în zona de SUD – EST a casei, și să îi crești influența energiei pozitive.
Este de asemenea important să NU pui dormitorul deasupra unui garaj, a unei bucătării sau a unei băi (ori sub una). Se mai recomandă ca ușa dormitorului să nu fie față în față cu ușa de la baie și nici spre capătul scărilor.
Nu în ultimul rând, ar fi ideal ca forma lui să fie dreptunghiulară ori pătrată, iar în cazul în care are o altă formă neregulată, se poate separa prin paravane.
Feng Shui în dormitor: poziția patului
Dacă tot vorbim despre dormitor, ține cont ca patul să NU fie:
- între două uși;
- cu picioarele spre ușă (în poziția mortului);
- sub o grindă expusă.
Reguli Feng Shui pentru dormitor
Cel mai bine este ca patul să fie poziționat într-o poziție dominantă în raport cu camera. Astfel, în timp ce stai în pat e bine să poți vedea întreaga cameră, mai ales intrarea în dormitor și fereastra.
Dacă poziționezi patul pe același perete cu ușa se zice că poți pierde foarte multe oportunități.
În consecință, se recomandă ca patul să fie orientat cu capul spre un perete solid, eventual având și o tăblie puternică în spate, într-o poziție din care să poți vedea toate căile de acces în cameră.
Feng Shui despre obiecte și tablouri în dormitor
Fiind o destinație a cuplului, este bine ca obiectele decorative ale dormitorului să încurajeze romantismul și ideea de pereche. În acest sens, tablourile care se completează sunt ideale. În caz contrar, pot fi două tablouri identice, așezate unul lângă celălalt.
Alte obiecte pereche: veiozele!
Mai poți folosi lumânări parfumate pentru a menține flacăra iubirii vie.
Ce să NU plasezi în dormitorul tău Feng Shui
Cu toate că multora ne place să avem oglinzi în dormitor, ele nu sunt recomandate. Totuși, dacă dulapul tău are oglinzi, sau ai o măsuță de machiaj cu oglindă, ține cont ca aceasta să nu reflecte patul, pentru că se zice că ele împiedică fluxul corect al energiilor.
Nici tehnologia nu are ce căuta în dormitor (singura regulă cu care dragul meu soț nu a putut fi de acord). Televizorul, calculatorul, radioul ne obosesc mai tare decât ne-am imagina.
De asemenea, plantele de apartament și animalele sunt interzise în dormitor pentru că ele consumă energia destinată celor doi parteneri (aceeași regulă se aplică și copiilor care încă mai dorm cu părinții…)
Reguli Feng Shui in bucatarie
În ce privește amenajarea bucătăriei, este important ca aceasta să nu fie poziționată în mijlocul locuinței sau față în față cu baia. În același fel nici sub sau deasupra unei băi.
Este bine ca plita și cuptorul să fie orientate pe peretele de Sud sau Sud Vest, acolo unde focul se află în largul său. Totodată, chiuveta – care este reprezentată de apă – trebuie să stea pe peretele de nord, sau măcar la ceva distanță de elementele de foc (aragaz/frigider).
Ideal ar fi ca între aragaz – chiuvetă – frigider să se formeze un triunghi.
Uneori este greu… dar în apartamentele în care se extinde bucătăria pe balcon poți pune aragazul în exterior și chiuveta în dining-ul din interior, iar frigiderul pe peretele opus, astfel încât să se formeze un triunghi.
Și în această situație este important să ții cont de zona în care este amplasată bucătăria și să păstrezi echilibrul elementelor.
Dacă în dormitor nu erau indicate plantele verzi, în bucătărie sunt chiar recomandate. Indiferent că sunt vii sau doar gravate pe faianță, e bine ca acestea să fie prezente.
Reguli Feng Shui pentru living
Pentru că în general casele sunt mici și familiile mari, adesea livingul lipsește din case. Totuși, atunci când este prezent, e bine să ofere confort energetic prin respectarea câtorva principii feng shui de bază privitoare la culori, mobilă și decorațiuni.
Feng Shui și mobila din living
Când alegi mobila pentru living trebuie să ții cont că este bine să reziști tentației de a aglomera camera peste măsură, pentru a nu bloca fluxul de energie Qi (Chi). Se recomandă mobila care are piciorușe (în detrimentul celei lipite de sol), tocmai din același considerent.
Reguli Feng Shui in living
Livingul, mai ales daca incorporeaza si o zona dedicata servitului mesei, este o incapere extrem de importanta in locuinta, atat din perspectiva unui designer de interior, cat si din cea a unui practician feng shui. Un living feng shui ar trebui sa se afle in centrul casei, pentru a sublinia importanta pe care o care.
Alege o masa de dining cu suprafata suficient de mare, dar nu atat de mare incat sa ingreuneze conversatia. Traditia chineza asemuie masa de sufragerie cu copacul bogatiei, asa ca, daca ai posibilitatea, e preferabila o masa rotunda, cu un singur picior solid.
Nu amplasa masa intre doua usi, sub o grinda sau in asa fel incat sa fie vazuta de la usa principala. Astfel de pozitionari sunt considerate nefaste si trebuie remediate, fie cu ajutorul unui paravan decorativ plasat intre masa si usa, fie cu ajutorul unor plante de apartament care sa reduca impactul negativ al qi-ului.
Reguli Feng Shui in baie
Ca sa te bucuri de un bun feng shui in baie, acorda atentie usilor: acestea nu trebuie sa fie orientate catre usa de la intrarea in casa.
Simbolistica unei astfel de configuratii sugereaza faptul ca bogatia familiei „se duce pe apa sambetei”. Daca, totusi, te confrunti cu o astfel de situatie in casa ta, poti aplica un remediu feng shui eficient: vopseste usa in rosu, ca sa generezi, in felul acesta, energie pozitiva, sau acoper-o cu o oglinda, ca s-o faci sa „dispara” intr-o maniera simbolica.
Reguli Feng Shui in birou
Regulile de feng shui in birou sugereaza o amplasare tipica a mobilierului principal (biroul si scaunul) in asa fel incat sa vezi intrarea.
Daca nu poti crea o astfel de configuratie, adauga pe birou un obiect care iti permite, intr-o maniera simbolica, sa vezi intrarea. Poate fi un cristal, o fotografie inramata in sticla, o oglinda mica sau orice decoratiune cu suprafata reflectanta.